Persialainen on yksi maailman vanhimmista kissaroduista, ja se on myös kautta maailman tunnetuin. Se eroaa ulkonäöllisesti pitkän turkkinsa ja kasvojensa muodon takia niin paljon muista roduista, että se on helposti tunnistettavissa.

Persialainen on luonteeltaan ystävällinen ja rauhallinen. Se on leikkisä kissa, joka sopii erinomaisen hyvin sisäkissaksi. Sopuisana se tulee toimeen myös muiden rotujen kanssa. Persialainen sopii monenlaisille ihmisille ja erilaisiin perheisiin, mutta se ei sovellu ulkokissaksi pitkän turkkinsa takia.

Rakenteeltaan persialainen on lyhyentanakka, keskisuuri tai suuri kooltaan ja vahva rakenteinen kissa. Pää on pyöreä, silmät suuret ja avoimet. Nenä on lyhyt ja leveä, korvat pienet ja pyöreäkärkiset. Jalat ovat matalat ja paksut, tassut vankat. Häntä on lyhyt ja tuuhea. 

Hyvin hoidettuna persialainen on upea ilmestys ja sen omistajasta riippuukin, kuinka kaunis turkki on parhaimmillaan - pitkä, tiheä ja silkkimäinen. Persialaisen turkkia kammataan, harjataan ja se pestään säännöllisesti. Joka päivä turkkia ei kuitenkaan tarvitse kammata tai hoitaa, ja kyse on enemmänkin kissan kanssa seurustelusta, josta nauttivat sekä omistaja että kissa. Kaikkein persialaisten omistajien tietämä suuri salaisuus on se, että mitä useammin turkkia pestään, sitä harvemmin sitä tarvitsee kammata, sillä puhdas turkki pysyy takuttomana. Tärkeää persialaisen pesemisessä on se, että turkki kastellaan kauttaaltaan läpi märäksi, käytetään kunnollisia shampoita ja hoitoaineita rasvan irrottamiseksi turkista, huuhdellaan turkki kunnolla runsaalla vedellä sekä lopuksi kuivataan turkki täysin kuivaksi kuivainta käyttäen. Turkki ei saa jäädä kuivauksen jälkeen kiharalle tai kosteaksi, koska silloin turkki alkaa takkuuntua. Tarkemmat turkinhoito ohjeet löytyvät sivustomme turkinhoito -linkin alta.

Pitkä turkki kuitenkin vaatii myös ruoalta paljon, siksi persialaisille on kehitetty täysin omia ruokia, jotka koostumukseltaan sisältävät juuri pitkän turkin vaatimia vitamiineja ja ravinteita.

Persialaisia on hyväksytty yli 300 eri väriä. Väriryhmiä ovat mm. yksiväriset, valkolaikut, tabbyt, hopeat, savut ja naamiovärit. Hyväksyttyjä silmän värejä ovat oranssit, siniset ja vihreät. Lisäksi valkoisille persialaisille hyväksytään eriväriset silmät, jolloin toinen silmistä on sininen ja toinen oranssi. Silmän väritys on riippuvainen kissan turkin värityksestä, joten tietyn värisillä kissoilla voi olla vain tietyn väriset silmät.

Persialaisen rekisteröintikäytäntö vaihtelee kattojärjestöjen kesken ja kaikki noudattavat omia sääntöjään rekisteröinnissä. FIFe rekisteröi persialainen x persialainen, persialainen x exotic ja exotic x exotic yhdistelmistä syntyvät pitkäkarvaiset jälkeläiset persialaisiksi. CFA vastaavasti hyväksyy vain puhdastaustaisen persialaisen (vähintään kissa + viisi sukupolvea) persialaiseksi, exotic-taustaiset pitkäkarvaiset jälkeläiset rekisteröidään pitkäkarvaisiksi exoticeiksi.

Persialaiskissat ry:n pentuvälityksestä voit löytää useamman katto-organisaation alle rekisteröityjä persialaispentuja.

Suomen Kissaliitto ry SRK rekisteröi kissat Eurooppalaisen kissojen kattojärjestön Federation Internationale Felinen (FIFe) ja Suomen Kissaliitto ry:n omien rekisteröinti-sääntöjen mukaan. SRK:ssa kasvattajan täytyy aloittaa pentujen rekisteröinti viimeistään kolmen kuukauden ikään mennessä. Yleensä pennulla on luovutettaessa olemassa jo SRK:n rekisterikirja (kuva oikealla).

The Cat Fanciers' Association, Inc (CFA) on amerikkalainen kissarekisteri. Kasvattaja tekee pentuerekisteröinnin, jolloin jokaiselle pennulle tulee blue tai yellow -slip, jolla pentu voidaan rekisteröidä yksilöllisesti. Näillä slipeillä voidaan pentu luovuttaa uuteen kotiinsa. Yksilöllisesti rekisteristeröidyllä pennulla on taas green slip (kuva vasemmalla). Ikärajaa rekisteröinnille ei ole. CFA:ta Suomessa edustaa Cat Fanciers of Finland ry (CFF).

The International Cat Association, Inc (TICA)
on uusin tulokas organisaatio Suomessa. Samoin kuin CFA:ssa, kasvattajan on ainoastaan tehtävä pentueen rekisteröinti ja yksilöllisestä rekisteröinnistä voi huolehtia omistaja..
TICA:a edustaa Alfa-Felis Kissayhdistys ry.

Kaikki Persialaiskissat ry:n kasvattajalistauksessa luetellut kasvattajat ovat rekisteröityneitä kasvattajia ja pentulistalla ilmoitetut pennut ovat rekisteröityjä tai rekisteröimiskelpoisia. Persialaiskissat ry suosittelee, että jokaisesta pennusta tehdään kirjallinen kauppasopimus.