Exotic

Exotic esittelyssä

Exoticin näkeminen herättää usein ihmisissä hämmennystä – se kun muistuttaa tuttua persialaista, mutta kissalta kuitenkin puuttuu sen tyypillinen tunnuspiirre eli pitkä turkki. Exoticin ja persialaisen ero onkin käytännössä vain turkin pituudessa, muuten ne jakavat saman rotustandardin.

 

DSC_0310
DSC_0310
DSC_6426
DSC_6426
DSC_1217
DSC_1217
DSC_7394
DSC_7394
DSC_9087
DSC_9087
DSC_2322
DSC_2322
DSC_1723
DSC_1723
DSC_0019
DSC_0019
DSC_7275
DSC_7275
DSC_9702
DSC_9702

 

Exotic on luonteeltaan ystävällinen ja rauhallinen, mutta vauhtia sillä tuntuu olevan aavistuksen enemmän kuin sisarrodullaan persialaisella. Exotic on leikkisä kissa, joka on selkeästi sisäkissa. Sopuisana se tulee toimeen myös muiden rotujen kanssa.

Rakenteeltaan exotic on lyhyentanakka, keskisuuri tai suuri kooltaan ja vahva rakenteinen kissa. Pää on pyöreä, silmät suuret ja avoimet. Nenä on lyhyt ja leveä, korvat pienet ja pyöreäkärkiset. Jalat ovat matalat ja paksut, tassut vankat. Exoticin turkki on pehmeä, ylöspäin kohoneva ja hieman pitempi kuin esimerkiksi brittiläisellä lyhytkarvalla, mutta ei kuitenkaan niin pitkä, että turkki liehuisi – exotic siis poikkeaa hieman turkkinsa osalta muista lyhytkarvaroduista. Exoticin turkkikin vaatii säännöllistä hoitamista, mutta ei niin usein kuin persialaisen.

Exoticeja on hyväksytty yli 300 eri väriä. Väriryhmiä ovat mm. yksiväriset, valkolaikut, tabbyt, hopeat, savut ja naamiovärit. Hyväksyttyjä silmän värejä ovat oranssit, siniset ja vihreät. Lisäksi valkoisille persialaisille hyväksytään eriväriset silmät, jolloin toinen silmistä on sininen ja toinen oranssa. Silmän väritys on riippuvainen kissan turkin värityksestä, joten tietyn värisillä kissoilla voi olla vain tietyn väriset silmät.

Exotic voi syntyä kahdesta exotic vanhemmasta tai exotic x persialainen risteytyksestä. Exoticille ei ole muuta hyväksyttyä roturisteytystä kuin persialainen. Vastoin yleistä luuloa, kahdesta pitkäkarvaisesta persialaisesta ei voi syntyä exoticeja, vaikka niiden suvussa esiintyisikin exoticeja.

Rotuna exotic on hyväksyttynä kaikissa organisaatioissa ja ne ovat keskenään rekisteröimiskelpoisia.

Exoticin historia Suomessa

Kuvagalleria