Persialaisen historia Suomessa

Persialaisen historia Suomessa

Pitkäturkkinen persialainen on nimensä mukaisesti kotoisin muinaisesta Persiasta. 1500- luvulla tämä haareminaisten lemmikki alkoi levitä Eurooppaan ja ensimmäiset yksilöt vietiin Italiaan, Ranskaan ja Englantiin. Euroopasta rotu levisi 1800-luvun lopulla Pohjois-Amerikkaan, jossa siitä tuli heti suosittu. Euroopassa persialaiskissoja on esitelty näyttelyissä jo yli sata vuotta ja persialainen on ylivoimaisesti suosituin kissarotu myös maailmassa.

IC Anderstorps Flisa

Tiettävästi ensimmäinen rekisterikirjan omaava persialainen saapui Suomeen vuonna 1958 Ruotsista, jolloin Hugo ja Outi Arokanto hankkivat aikuisen ruskeatabbynaaraan IC Anderstorps Flisan (s. 1956, SRK LO 2). Historiankirjoihin Flisa ei kuitenkaan ole jäänyt rekisterinumerolla 1, vaan rekisterikirjojen ensimmäisen numeron sai itselleen Arokantojen toinen tuonti, musta uros IC Mirajama Mustafa (s. 1959, SRK LO 1). Miksi näin? Tarinan mukaan ensimmäisiä rekisterikirjoja tehtäessä, ei kissoja laitettu maahantulojärjestykseen vaan joukko rekisteröitiin aikalailla sattumanvaraisesti, ja näin ollen Flisa ei ole jäänyt historiaan kantakirjan ensimmäisellä numerolla.

Pian Arokantojen jälkeen kuvanveistäjä Olli Waittinen ja hänen vaimonsa Liisa hankkivat itselleen punaisen naaraan CH Gothic Forsythian (s. 1959, SRK LO 4) ja sinisen uroksen IC Despotic Nimin (s. 1959, SRK LO 3). Näitä neljää Arokantojen ja Waittisten tuomaa kissaa voidaan pitää suomalaisen persialaiskasvatuksen kantakissoina, mutta täytyy muistaa se tosiasia, että aikaisemminkin oli Suomeen jo tuotu puhdasrotuisia persialaisia. Kissoja ei vain rekisteröity, koska siihen aikaan kissoista ei vielä pidetty kortistoa Suomessa. Mahdollisesti kissoilla on myös kasvatettu. Tunnetuimmat persialaiset jo 1950-luvulta ovat taiteilija Kari Suomalaisen Englannista tuomat kaksi sinistä kissaa: Möksö ja Pikkukissa.

IC Mirajama Mustafa

Ensimmäinen Suomessa syntynyt rekisteröity persialaispentue syntyi keväällä 1960 IC Anderstorps Flisalle. Pentueessa oli kolme pentua; musta uros, musta naaras ja ruskeatabby naaras. Pentueen isänä ei kuitenkaan toiminut Arokantojen oma musta uros, vaan Flisa kävi kosiomatkalla Ruotissa. Ensimmäiset kilpikonnan- ja sinikilpikonnan väriset pennut syntyivät alkukesästä 1961 CH Gothic Forsythialle ja pentueen isänä toimi IC Mirajama Mustafa.

Ensimmäinen naamiopersialainen tuotiin Suomeen 1962, ja ensimmäinen naamiopersialaispentue syntyi vuonna 1964.