Terveys

Terveys

Kissojen geenitutkimus

Kissa on maailman suosituin lemmikkieläin, ja se on elänyt yhdessä ihmisen kanssa jo tuhansia vuosia. Kissan perimän kartoituksen valmistuminen vuoden 2008 alussa on mahdollistanut kissan monipuolisen geneettisen tutkimisen: voimme tunnistaa kissasta sairauksille altistavia geenejä, tarkentaa tietämystä kesykissan alkuperästä ja eri kissarotujen historiasta sekä ymmärtää paremmin kissan eri ominaisuuksien geneettistä taustaa.

Kissa on mielenkiintoinen kohde myös immuunijärjestelmän tutkijoille, koska monet sen infektiotaudit ovat sukua ihmisen taudeille.

Lue lisää Kissojen geenitutkimuksesta ja kuinka voit itse osallistua siihen. Persialaiskissat ry on osallistunut sekvesteriprojektiin.

PRA

PRA on lyhenne sanoista progressive retinal atrophy, eli suomennettuna etenevä verkkokalvon rappeuma. PRA aiheuttaa silmän verkkokalvolla sijaitsevien valoa aistivien solujen (tappi- ja sauvasolut) rappeutumisen ja solukuoleman. Persialaiskissoilla ja exoticeilla on oma PRA:n muoto PRA-pd. Se periytyy peittyvästi (resessiivisesti) eli sairaan kissan täytyy periä PRA-pd-geeni molemmilta vanhemmilta. PRA:a tavataan monilla koira- ja kissaroduilla ja tutkimuksissa on havaittu, että siitä on olemassa eri geenien välityksellä periytyviä muotoja. Nykyään on saatavilla DNA-testi PRA-pd-geenille auttamaan omistajia ja kasvattajia tunnistamaan sairaat ja kantajakissat.

Lue lisää PRA:sta

PKD eli kissojen polykystinen munuaistauti

PKD ei ole tarttuva vaan geneettinen, perinnöllinen, varsin myöhään kehittyvä tauti. PKD muodostaa munuaisiin nestetäytteisiä rakkuloita (kystia), jotka valtaavat tilaa munuaisista ja aiheuttavat häiriötä kissan aineenvaihdunnassa.  PKD on kissan oletettavaa elinikää lyhentävä, kuolemaan johtava tauti, mutta yksilölliset erot kissojen välillä ovat suuret. Toiset kissat saattavat menehtyä PKD:n aiheuttamiin komplikaatioihin jo varsin nuorella iällä, mutta suurin osa PKD-positiivisista kissoista ei kuitenkaan koskaan kehitä mitään PKD:hen liittyviä oireita. Useimmat positiiviset kissat elävät normaalin elämän ja kuolevat vanhuuden tai muiden tautien myötä.

PKD:ta esiintyy kissojen lisäksi myös ihmisissä, koirissa, hiirissä, kaneissa ja monissa muissakin eläinlajeissa, kuten esimerkiksi kaloissa. Persialaisilla ja exoticeillä PKD on saatu karsittua pois jalostuksesta DNA-testauksen myötä.

Lue lisää