Pesu

Persialaisen ja exoticin pesu

Persialaiskissan turkin trimmauksen voi pestä monella eri tavalla, mutta pesun tarkoituksena on saada turkista puhdas, rasvaton ja ilmava.  Puhdas turkki pysyy pienellä hoidolla takuttomana ja helppohoitoisena aina seuraavaan pesuun saakka. Turkinlaadusta riippuen kissa on hyvä pestä 1-3kk välein. Puhtaassa hoidetussa turkissa oleva persialainen on aina upea näky. Exoticin voi pestä samoilla ohjeilla. Nämä ovat yksinkertaiset perusohjeet turkin pesuun.

Tarvikkeet

Kissan turkinhoitoon ja pesuun tarvittaviin välineisiin kuuluvat hyvä kampa ja karsta, pyyhkeitä ja kuivain sekä pesuaineet. Hyvillä työvälineillä on suuri merkitys niin oman työmukavuuden kuin kissankin kannalta.

Helpoin ja toimivin ratkaisu rasvanpoistoon on Fairy. Tarvittaessa erittäin rasvaiseen turkkiin ja häntään voi käyttää tehokkaampia rasvanpoistoaineitakin, tai rasvan voi yrittää irrottaa ihan perusvoiteella tai palasaippualla. Nämä tuotteet ovat jokaisen ulottuvilla ja niiden avulla on helppo oppia tuntemaan kissansa turkki ja millainen se on puhtaana ja myös kuinka pitää turkki puhtaana ja helppohoitoisena. Kun pesemisen perusidea on hallussa on helpompi kokeilla erilaisia kissoille tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita. Mitään erityistä shampoota on vaikea suositella, sillä kaikki riippuu yksilöllisesti kissan turkinlaadusta.

Ennen pesua

Ennen pesua turkki tulee kammata ja karstata läpi huolellisesti joka puolelta ihoa myöten, jotta irtokarvat poistuvat jo ennen pesua. Irtokarvat huopaantuvat helposti pesussa, ja se aiheuttaa turhaa ylimääräistä työtä kuivausvaiheeseen. Huomioi erityisesti lonkat ja kainalot. Mikäli kissalla on takkuja, ne on aina selvitettävä ennen pesua, sillä pesussa takut huopaantuvat selvittämättömiksi.

Hyvä tapa on leikata aina ennen pesua kissan kynnet vahinkojen välttämiseksi. Myös korvat puhdistetaan aina ennen pesua.
Varaa pesupaikalle vati, pesuaineet ja pyyhkeet ja kampa ja karsta valmiiksi käden ulottuville.

Pesu ja huuhtelu

Ennen pesun aloittamista laimenna Fairystä vahva lios lämpimän veden kanssa valmiiksi pulloon. Laimennettu fairy uppoaa kissan turkkiin juurta myöten kerrasta mikä helpottaa ja nopeuttaa puhtaan tuloksen saamista.

Toimi aina kissaa pestessä rauhallisesti ja kiireettä. Useimmiten persialaiset ovat tottuneet jo pienestä pitäen pesuihin, mutta tilanteesta kannattaa silti tehdä joka kerta kissalle helppo.

Aloita pesu laittamalla kissa istumaan tyhjään vatiin ja kaada pullosta Fairy-vettä ympäri kuivaa turkkia. Muista vaahdottaa kunnolla myös tassut, vatsa, kaulus, korvaustaustat ja häntä, mutta varoen ettei saippuavettä mene silmiin tai korviin. Lisää tarvittaessa Fairy-vettä, jotta saat turkin kastumaan kunnolla. Lämmin fairy-vesi vaahtoaa helposti, joten ala vaahdottamaan saippuaista turkkia jokapuolelta puristelemalla turkkia.

Mikäli kissalla on erityisen rasvainen hännän tyvi, pese silloin ensimmäisenä häntä hyvin jollain rasvanpoistoaineella. Huuhtele häntä ja jatka aloittamalla koko kissan pesu edellisen kappaleen mukaisesti.

Kun turkki on vaahdotettu ja märkä jokapuolelta, lisää vatiin lämmintä vettä ja vaahdota turkki vielä huolella. Pesuvettä voi nostaa astialla vadin pohjalta turkkiin useita kertoja.

Tässä kohtaa voi apuna käyttää myös karstaa, jolla tasaisin pitkin vedoin käy turkkia läpi, erityisesti kyljistä ja alaselästä. Erityisen hyvän avun tästä saa karvanlähdön aikaan, sillä irtokarvat tahtovat jumittaa rasvan ja lian kiinni turkkiin ja pesutulos ei ole hyvä. Karstan tulee liukua helposti märässä turkissa, jottei aiheuta irtokarvojen takkuuntumista tai karvojen repimistä. Pese ja karstaa myös päälaki korvien välistä, korvien tauskarvat ja kauluri ja erityisesti tassut!

Seuraavaksi turkki huuhdellaan hyvin läpi aloittaen ylhäältä alaspäin. Pitämällä suihkun päätä kiinni turkissa työntää vesi saippuan hyvin pois karvan juuresta ja on toisille kissoille myös rauhallisempi tilanne.

Tämän jälkeen käytetään jotain shampoota. Esimerkiksi hyväksi koettu ja useimmille turkeille sopiva shampoo on All Systems Super Cleaning & Conditioning. Vaahdota shampoo ensin käsissä ja hiero vaahtoa turkkiin ja käy turkki huolellisesti lävitse. Shampoon jälkeen voi käyttää myös hoitoainetta mikäli se on tarpeen.

Viimeinen huuhtelu on tärkein. Se aloitetaan ylhäältä eli edetään päälaelta selkään päin kohti kylkiä ja häntää ja aina ylhäältä alaspäin. Kauluri ja posket pitää huuhdella kunnolla, samoin korvantaustat vaikkapa yhden ylimääräisen kerran, jotta kaikki shampoo varmasti lähtee pois. Jos olet epävarma siitä oletko saanut kaiken shampoon pois turkista, niin hyvä tapa on lopettaa huuhteleminen ja puristella ylimääräiset vedet pois turkista ja huuhdella kissa vielä kerran uudelleen. Yleensä shampoota jää juuri korvantaustoihin ja kylkiin takatassujen etupuolelle, joten niihin tulee kiinnittää huomiota. Myös maha tulee huuhdella hyvin etu- sekä takatassujen välistä.

Turkin kuivaaminen

Kun kissa on pesty ja huuhdeltu huolella, puristellaan käsin kevyesti enin vesi pois turkista. Sen jälkeen kissa kääritään pyyhkeeseen ja kuivataan sillä suurin osa kosteudesta pois, jotta turkista saadaan pyyhekuiva. Tässä vaiheessa kannattaa kuivata pyyhkeellä myös kasvot ja tarkistaa korvat. Ennen varsinaisen kuivauksen aloittamista turkki on hyvä vielä karstata silityssuuntaisesti suoraksi.

Kuivaaminen tapahtuu helpoiten karstaamalla turkkia vastakarvaan ja kuivaimella osoitetaan kuivattavaan kohtaan ja karstan tai kamman avulla suoristetaan karvoja. Kaulurin ja korvantaustojen jälkeen siirrytään selkäpuolelle ja sen jälkeen käännetään kissa syliin selälleen ja kuivataan mahakarvat suoraksi. Myös kylkikarvat ja tassut saa helposti kuivattua kissan ollessa selällään sylissä. Kuivaimen lämpötilaa olisi hyvä olla mahdollista vaihdella kylmästä kuumalle, koska vuorotellen kuumaa ja kylmää puhaltamalla saa turkista kosteuden helpommin pois. Jos posket ja otsa on kastuneet niin ne pitää myös muistaa kuivata.

Valmista on siinä vaiheessa kun turkki on pohjaa myöten kuiva joka puolelta. Kosteaksi jääneet kohdat tuntuvat käsiin viileämmältä, ja mikäli sellaisia paikkoja kissan turkista löytyy, on turkki syytä vielä puhaltaa vielä läpi huolellisesti.

Kaiken kaikkiaan kissan peseminen ja kuivaaminen vie kissan turkin pituudesta riippuen tunnista kahteen tuntiin. Mitä useammin kissaa pestään, sitä vähemmän se tarvitsee karstaamista tai kampaamista normaalissa hoidossa. Turkin takkuuntuminen on selkeä merkki siitä, että kissa on pesun tarpeessa.

Puhtaassa turkissa kissa on aina ilo silmälle, oli kissa sitten näyttelyssä tai ilahduttamassa kotona!

© Kuvat ja teksti Persialaiskissat ry