Persialainen

Persialainen esittelyssä

Persialainen on yksi maailman vanhimmista kissaroduista, ja se on myös kautta maailman tunnetuin. Se eroaa ulkonäöllisesti pitkän turkkinsa ja kasvojensa muodon takia niin paljon muista roduista, että se on helposti tunnistettavissa.

 

DSC_0088

DSC_0088

DSC_0551

DSC_0551

DSC_0683

DSC_0683

DSC_0990

DSC_0990

DSC_2322

DSC_2322

DSC_2739

DSC_2739

DSC_4158

DSC_4158

DSC_5913

DSC_5913

DSC_8814

DSC_8814

DSC_9851

DSC_9851

per1

per1

per7

per7

per8

per8

 

Persialainen on luonteeltaan ystävällinen ja rauhallinen. Se on leikkisä kissa, joka sopii erinomaisen hyvin sisäkissaksi. Sopuisana se tulee toimeen myös muiden rotujen kanssa. Persialainen sopii monenlaisille ihmisille ja erilaisiin perheisiin, mutta se ei sovellu ulkokissaksi pitkän turkkinsa takia.

Rakenteeltaan persialainen on lyhyentanakka, keskisuuri tai suuri kooltaan ja vahva rakenteinen kissa. Pää on pyöreä, silmät suuret ja avoimet. Nenä on lyhyt ja leveä, korvat pienet ja pyöreäkärkiset. Jalat ovat matalat ja paksut, tassut vankat. Häntä on lyhyt ja tuuhea.

Hyvin hoidettuna persialainen on upea ilmestys ja sen omistajasta riippuukin, kuinka kaunis turkki on parhaimmillaan – pitkä, tiheä ja silkkimäinen. Persialaisen turkkia kammataan, harjataan ja se pestään säännöllisesti. Joka päivä turkkia ei kuitenkaan tarvitse kammata tai hoitaa, ja kyse on enemmänkin kissan kanssa seurustelusta, josta nauttivat sekä omistaja että kissa. Kaikkein persialaisten omistajien tietämä suuri salaisuus on se, että mitä useammin turkkia pestään, sitä harvemmin sitä tarvitsee kammata, sillä puhdas turkki pysyy takuttomana. Tärkeää persialaisen pesemisessä on se, että turkki kastellaan kauttaaltaan läpi märäksi, käytetään kunnollisia shampoita ja hoitoaineita rasvan irrottamiseksi turkista, huuhdellaan turkki kunnolla runsaalla vedellä sekä lopuksi kuivataan turkki täysin kuivaksi kuivainta käyttäen. Turkki ei saa jäädä kuivauksen jälkeen kiharalle tai kosteaksi, koska silloin turkki alkaa takkuuntua. Tarkemmat turkinhoito ohjeet löytyvät sivustomme turkinhoito -linkin alta.

Pitkä turkki kuitenkin vaatii myös ruoalta paljon, siksi persialaisille on kehitetty täysin omia ruokia, jotka koostumukseltaan sisältävät juuri pitkän turkin vaatimia vitamiineja ja ravinteita.

Persialaisia on hyväksytty yli 300 eri väriä. Väriryhmiä ovat mm. yksiväriset, valkolaikut, tabbyt, hopeat, savut ja naamiovärit. Hyväksyttyjä silmänvärejä ovat oranssit, siniset ja vihreät. Lisäksi valkoisille persialaisille hyväksytään eriväriset silmät, jolloin toinen silmistä on sininen ja toinen oranssi. Silmän väritys on riippuvainen kissan turkin värityksestä, joten tietyn värisillä kissoilla voi olla vain tietyn väriset silmät.

Persialaisen rekisteröintikäytäntö vaihtelee kattojärjestöjen kesken ja kaikki noudattavat omia sääntöjään rekisteröinnissä. FIFe rekisteröi persialainen x persialainen, persialainen x exotic ja exotic x exotic yhdistelmistä syntyvät pitkäkarvaiset jälkeläiset persialaisiksi. CFA vastaavasti hyväksyy vain puhdastaustaisen persialaisen (vähintään kissa + 7 sukupolvea) persialaiseksi, exotic-taustaiset pitkäkarvaiset jälkeläiset rekisteröidään pitkäkarvaisiksi exoticeiksi.

Persialaisen historia Suomessa

Kuvagalleria